google-site-verification=QJs4eHBYj65vz7QVtQNgsS25ubYvEifTtyNM1OhfiPc
 

10 goede redenen voor een fietsvakantie

Bijgewerkt op: 27 nov. 2021

Spanje, het uitgelezen land voor jouw fietsvakantie. Zeker in de provincie Almería kom je als wielertoerist of professioneel wielrenner aan je trekken. Hier kan je alle disiplines beoefenen door het zeer variërende landschap. Van kust tot bergen.

Deze blog kan de eerste stap zijn naar een geslaagde fietsvakantie in Andalusië.Heerlijk fietsen wanneer je logeert bij Belgen in Spanje

Hier alvast 10 goede redenen waarom je zou kiezen voor een fietsvakantie in Andalusië

Uno: Mooie wegen met vaak weinig verkeer

Dos: Prachtige variërende landschappen en talloze historische plaatsen

Tres: Op steeds meer plaatsen in Andalusië kan je goede fietsen en e-bikes huren

Cuatro: Goede fietswinkels

Cinco: Een sterk groeiend aanbod van fietsroutes en fietspaden

Seis: Steeds meer Spaanse steden die de fiets de ruimte geven

Siete: Veel kleine reisorganisaties met bijzondere fietsreizen in Spanje

Ocho: Hotels en B&B’s ( zoals wijzelf ) met fietsvoorzieningen

Nueve: De gezelligheid en gastvriendelijkheid van het Spaanse leven

Diez: En natuurlijk niet te vergeten de Spaanse zon


Fietsen langs de kustlijn van Mojacar tijdens jouw fietsvakantie in Spanje

De kusten ( op een half uurtje rijden van onze B&B in Spanje ) vind je Mojacar en Vera bijvoorbeeld), de randen en de eilanden van Spanje zijn het meest geliefd bij (sportieve) fietsers. Het grote lege binnenland van Spanje is bij hen duidelijk minder in trek dan Noord-Spanje, de Pyreneeën, Catalonië, de Oostkust, Andalusië, Mallorca (Balearen) en de Canarische Eilanden. Daar vind je ook de meeste reisorganisaties, fietsverhuurders, fietshotels, fietsroutes enz.

Door het binnenland van Spanje ligt een aantal prachtige langeafstandsroutes. Zelden komt een fietser daarvan terug zonder verhalen over de indrukwekkende landschappen, prachtige steden, en de mooie ontmoetingen met de lokale bevolking. En met het plan om snel weer in Spanje te gaan fietsen.

Het klimaat van Spanje:

Nergens in Europa kun je al zo vroeg in het jaar beginnen aan je fietsvakantie en er zo lang mee doorgaan als in Spanje. In de zomermaanden juli en augustus wordt het op veel plekken natuurlijk wel echt warm, maar met een beetje planning kun je blijven fietsen.

In enkele gebieden waar je kan logeren bij Belgen in Spanje ( zoals bij ons in Zurgena ) kun je ook in de wintermaanden (december, januari, februari) nog prima fietsen. En aan het einde van februari dient zich in het zuiden alweer de lente aan.

De Bergen

Alle off-road wegen ontdekken tijdens je fietsvakantie in Spanje

Spanje is bergachtig zoals in Zurgena waar Casa La Vida Feliz is gelegen. Het land ligt vol grote en kleine gebergten. Als fietser zal je dan ook regelmatig een klim voor de kiezen krijgen. Vlak fietsen kan langs de kust en in de dalen van de grote rivieren.

Als je van klimmen houdt biedt Spanje je alle kansen. De bekendste bergen liggen achter de noordkust in het Cantabrisch Scheidingsgebergte (b.v. de Angliru), In de Pyreneëen, in de Sierra Nevada (met de Pico Veleta, de hoogst beklimbare weg van Europa) en op de Canarische Eilanden. En dan hebben fietsers in de bekende fietsgebieden zoals Girona, Costa Blanca en Mallorca uiteraard ook hun favoriete klimmetjes.

Infrastructuur

De infrastructuur in Spanje is van uitzonderlijke kwaliteit. Met Europees geld veranderden boemellijntjes in hogesnelheidslijnen, werden overal snelwegen aangelegd en lokale wegen van nieuw asfalt voorzien. Als je ziet dat op al die prachtige wegen soms maar een paar auto’s per dag rijden, kun je je afvragen of ze zelfs niet een beetje zijn doorgeschoten.

De Spaanse fietscultuur en Vías Verdes

Fietsen langs de Vias Verdes tijdens je verblijf in B&B Casa La Vida Feliz

Spanjaarden staan zeer positief ten opzichte van fietsen. Hun toprenners zijn nationale helden en er wordt heel veel op mountainbike en racefiets getoerd en getrimd, al dan niet in fietsclubs. In veel steden is ook een echte fietscultuur ontstaan en verschijnen fietspaden en fietsverhuurders. In een stad als Sevilla maakt iedereen gebruik van de fiets om zich door de stad te bewegen. Het is nog zeker geen Nederland of Vlaanderen, maar de beweging is onomkeerbaar.

In opkomst zijn ook de zogenaamde Vías Verdes. Dat zijn oude spoortrajecten waar fietspaden van zijn gemaakt. Het zijn meestal gravelpaden die door de vrije natuur gaan. De Spanjaarden zelf zijn erg onder de indruk van deze speciale routes, die samen 2.000 km lang zijn.

http://www.viasverdes.es/en/principal.asp

Het gevoel van Spanje

Het centrale binnenland van Spanje is uitgestrekt en leeg. Je kunt er uren rijden zonder veel tegen te komen. Kom je in de grotere dorpen en stadjes dan bruist het plotseling weer van het leven (nou ja, behalve tijdens de siësta dan). Spanje is in talrijke opzichten een modern Europees land geworden, maar heeft toch een duidelijk eigen gezicht behouden. Spanje is mooi groot, ruig en avontuurlijk. Het is geweldig om er op je fiets doorheen te trekken, zeker in de wetenschap dat je het einde van je tocht viert met tapas, gezelligheid en een goed glas wijn.

Dus waarom zou je nog twijfelen over een fietsvakantie naar Spanje. Bekijk zeker eens de kamers van onze B&B waar je na een mooie fietstocht terug tet rust kan komen en misschien al een tochtje uitzoeken voor de volgende dag van je fietsvakantie.


Logeren bij Belgen in Andalusië is steeds leuker en gezelliger.
Bron https://www.fietseninspanje.nl/fietsen-in-spanje/

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven