B&B Casa La Vida Feliz waar jij kan genieten van de rust
Vakantie in Spanje in de authentieke cortijo waar onze B&B is in gevestigd

Zurgena

Een gemeente met een rijke geschiedenis.  Ontdek ze hier.

Zurgena, het dorp van je dromen

Zurgena wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Almanzora. Aan de ene kant is La Alfoquía of Barrio de la Estación, en aan de andere kant, op een heuvel, ligt de oude stad. De stad is ook de thuisbasis van de Cueva del Llano de las Eras, een archeologische vindplaats waar overblijfselen uit het Argarische tijdperk zijn ontdekt. De stad heeft ongeveer 3.000 inwoners.

Geschiedenis
Zurgena is van oudsher de toegangspoort tot de Almanzora-vallei. De eerste populaties gaan terug tot de neolithische periode, met maximaal twee steden uit deze historische periode gelegen nabij de boulevard. Het land is van vulkanische oorsprong en deelt deze eigenschap met een groot deel van de rest van Andalusië. Het resulterende vruchtbare land en de aanwezigheid van water maakten Zurgena tot een ideale plek voor de neolithische mens.

Eeuwen later werd Zurgena een Romeinse nederzetting; de Ruta Verte was een Romeinse weg die Granada en Murcia met elkaar verbond. De route liep door de huidige wijk La Alfoquía. Momenteel kun je de oude Romeinse weg achter de overblijfselen van een benzinestation zien.

Met de komst van de spoorlijn naar de Almanzora-vallei in 1885 veranderde de stad aanzienlijk. Het treinstation Zurgena (gelegen in de wijk La Alfoquía) was ongeveer een eeuw lang het belangrijkste in de regio en een van de belangrijkste in de provincie. Dankzij een recente restauratie zijn spoorwegvoorzieningen zoals pakhuizen, nu leeg en buiten dienst, waar alle omringende goederen werden gestort, bewaard gebleven. Evenzo waren er locomotief- en wagonwerkplaatsen in de buurt van het station. De belangrijkste economische activiteit hier is landbouw, hoewel de economie vroeger werd gedomineerd door de productie van grondstoffen zoals ijzer, koper, zilver en marmer.

De grotten in de Almanzora Vallei vlak bij onze B&B in Andalusië
Vlak bij onze B&B in Andalusië vind je de Via Verdes route

Zaken om te bezoeken
Antigua Estación de Ferrocarril de Zurgena
Het Zurgena treinstation werd geopend op 28 maart 1885 en gesloten op 1 januari 1985. Er reden drie soorten treinen door dit station; ‘El frutero’, ‘el correo’ en ‘el mineral’. El Frutero was een goederentrein met een derde klas wagon met houten stoelen, die elke ochtend het station verliet en in de schemering terugkeerde. El Correo was de trein die de post bezorgde, met twee koeriers dagelijks in omloop; Alicante-Granada in de ochtend en Granada-Alicante in de middag. El Mineral, ook wel "Yankis" genoemd omdat het in de VS werd vervaardigd, was de trein die ijzererts vervoerde van de laaddokken van Serón en Los Canos naar de Hornillo in Águilas. Vanuit de bestaande mijnen in de gemeente Lubrín kwam ijzererts per vrachtwagen naar het Zurgena Station. Ze gooiden de koopwaar op de grond, aan de voet van de trein, en een groot aantal mensen had de leiding om het op de wagons te laden. De arbeiders hadden als enige uitrustingsstukken espartogras en harken. De wachtpost, die diende als schuilplaats voor de afzender (persoon die de naald bediende) is nog steeds bewaard gebleven. Gelegen aan Avenida Quinto Centenario.

Iglesia Parroquial San Ramón Nonato
In 1525 verwierf Zurgena de privileges om een ​​eigen kerk te bezitten, en zo een parochie te kunnen vormen, zonder tot de stad Huércal-Overa te hoeven behoren zoals tot dan toe het geval was. De bouw van het oude gedeelte van de kerk vond plaats op de plaats van een voormalige moskee. Het werk werd in 1560 voltooid, hoewel het later hervormingen heeft ondergaan. Vanwege de data die de constructie markeren, kunnen we zeggen dat het is gemaakt in de neo-mudejar-stijl. Gelegen op Plaza de la Iglesia.

Torre del Reloj
De Zurgena-klokkentoren heeft twee delen van hoogte, de eerste is vierkant, 4,85 m aan elke kant en iets meer dan 4 m hoog, met twee treden of uitsparingen op verschillende niveaus. Bovenop is een tweede lichaam gemonteerd van 4,50 m met achthoekige hoeken. De totale hoogte van de klokkentoren is ongeveer 7 meter en is bedekt met een Arabisch pannendak, bekroond door een windwijzer met de geëlektrificeerde klokken van de klok. Gelegen aan Calle Aire.

Ermita del Calvario
De kapel werd gebouwd tussen 1874 en 1878. Het werd op deze plek gebouwd omdat de heilige bekend als de "Virgencica" zou zijn verschenen aan een herder op de Calvario-heuvel. De deur is voorzien van een plaquette die iedereen bedankt die heeft bijgedragen aan de restauratie van het gebouw in de jaren negentig. Het schip wordt op natuurlijke wijze verlicht door twee grote ramen, gelegen ter hoogte van het altaar. Gelegen aan Calle Calvario.

Bezienswaardigheden buiten het dorp
Parque Los Llanos del Peral
Het park Los Llanos del Peral is een unieke en charmante plek, midden in de natuur. Het heeft goed onderhouden faciliteiten die een rustgevende plek bieden om te genieten van de halfwoestijnachtige omgeving van dit deel van de Almanzora-vallei. Gelegen ten noorden van Zurgena, op Camino a Taberno en tevens op wandelafstand van onze B&B

Olivo de las Lomas
De olijfboom die bekend staat als El Olivo de las Lomas valt op door zijn spectaculaire vorm, aangezien zijn 4,5 meter brede basis als een schroef is gedraaid en naar het oosten leunt op een hoogte van 1,2 meter. Al zijn takken met overvloedig loof groeien in deze richting, waardoor het een vlagachtige houding krijgt. Gelegen ten noordoosten van Zurgena.

Handwerk
Ondanks dat er niet veel handwerk is in de stad Zurgena, zijn er enkele lokale bewoners die hun leven wijden aan borduurwerk en producten maken, waaronder regionale rokken.

Gastronomie
De gevarieerde gastronomie in Zurgena biedt een aantal heerlijke vleeswaren, maar ook gerechten zoals sopa de calabaza y garbanzos (pompoen- en kikkererwtensoep), potaje de trigo (tarwestoofpot), potaje de tortas de bacalao (kabeljauwstoofpot), caldo de pescado ( vissoep), gurullos de conejo (pastastoofpot met konijn), perdiz en guiso (gestoofde patrijs) en choto al ajillo (gestoofde geit). Onder de desserts bevinden zich alfajores de almendras (amandelgebak), empanadillas rellenas (gevuld gebak) en cuajao de almendras (amandelcake).

Festivals
Populaire festivals in Zurgena zijn:
Fiesta de San Ramón Nonato: Fiestas de San Ramón Nonato wordt gevierd tijdens de laatste week van augustus.
Fiestas de Nuestra Señora María Auxiliadora: Fiesta de Nuestra Señora María Auxiliadora wordt gevierd op de laatste zondag van mei.
Fiesta Virgen del Carmen:
Fiesta de San Juan: Fiesta de San Juan wordt gevierd op 24 juni
.
Cabalgata Reyes Magos: De processie van de Drie Koningen wordt gevierd op de avond van 5 januari.
Día de Andalucía: Día de Andalucía wordt gevierd op 28 februari.
Semana Santa: Heilige Week processies, data kunnen variëren.

Zurgena is het dichtsbijzijnde dorp bij B&B Casa La Vida Feliz waar je logeert bij Belgen in Spanje

Onze B&B is gelegen in en gehucht van Zurgena.  Zurgena, het dorp van je dromen

Estacion de ferrocarril in Zurgena valk bij B&B Casa La Vida Feliz

Antigua Estación de Ferrocarril de Zurgena
Het
Zurgena treinstation werd geopend op 28 maart 1885 en gesloten op 1 januari 1985. Nu is dit één van de toeristische trekpleisters in de omgeving van onze B&B

Estacion de ferrocarril in Zurgena valk bij B&B Casa La Vida Feliz

Er reden drie soorten treinen door dit station; ‘El frutero’, ‘el correo’ en ‘el mineral’.

Estacion de ferrocarril in Zurgena valk bij B&B Casa La Vida Feliz

Dit oude treinstation krijgt elk jaar nog duizenden bezoekers over de vloer. Het is op 15 minuutjes gelegen van onze B&B

De ligging van La Estaciòn de Ferrocarril in Zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

De ligging van het Antigua Estación de Ferrocarril de Zurgena.  Zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in onze B&B

Parque LLanos del Pera op wandelafstand van B&B Casa La Vida Feliz

Het park Los Llanos del Peral is een unieke en charmante plek, midden in de natuur.

Parque LLanos del Pera op wandelafstand van B&B Casa La Vida Feliz

Het heeft goed onderhouden faciliteiten die een rustgevende plek bieden om te genieten van de halfwoestijnachtige omgeving van dit deel van de Almanzora-vallei

Parque LLanos del Pera op wandelafstand van B&B Casa La Vida Feliz

Los LLanos del Peral is gelegen ten noorden van Zurgena, op Camino a Taberno en tevens op wandelafstand van onze B&B

Parque LLanos del Pera op wandelafstand van B&B Casa La Vida Feliz

In het park Los LLanos del Peral is er ook een prachtige BBQ-ruimte voorzien

De ligging van Parque Los LLanos del Peral op wandelafstand van B&B Casa La Vida Feliz

Het park Los LLanos del Peral ligt op wandelafstand van onze B&B

Iglesia Parroquial San Ramón Nonato in Zurgena vlakbij B&B Casa La Vida Feliz

In 1525 verwierf Zurgena de privileges om een ​​eigen kerk te bezitten.  Vandaag de dag zeker de moeite om eens te bezoeken tijdens je verblijf in onze B&B

Iglesia Parroquial San Ramón Nonato in Zurgena vlakbij B&B Casa La Vida Feliz

De kerk werd in 1560 voltooid, hoewel het later hervormingen heeft ondergaan.

Iglesia Parroquial San Ramón Nonato in Zurgena vlakbij B&B Casa La Vida Feliz

Het mooie altaar prijkt in al zijn glorie binnen in Iglesia Parroquial San Ramón Nonato

Iglesia Parroquial San Ramón Nonato in Zurgena vlakbij B&B Casa La Vida Feliz

De oude, originele trap die je leidt naar de ingang van Iglesia Parroquial San Ramón Nonato.  Zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in onze B&B

De ligging van Iglesia Parroquial San Ramón Nonato in Zurgena

De ligging van Iglesia Parroquial San Ramón Nonato.  Zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in onze B&B

Ermita del Calvario in Zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

Ermita del Calvario. De kapel werd gebouwd tussen 1874 en 1878.

Ermita del Calvario in Zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

Het schip wordt op natuurlijke wijze verlicht door twee grote ramen, gelegen ter hoogte van het altaar.  Het prijkt in het straatbeeld en kan niet gemist worden tijdens je verblijf bij Casa La Vida Feliz

Ermita del Calvario in Zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

Het werd op deze plek gebouwd omdat de heilige bekend als de "Virgencica" zou zijn verschenen aan een herder op de Calvario-heuvel.

De ligging van Ermita del Calvario vlak bij onze B&B Casa La Vida Feliz

De ligging van Ermita del Calvario. Zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in onze B&B


Torre del Reloj in zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

Torre del Reloj. De Zurgena-klokkentoren heeft twee delen van hoogte, de eerste is vierkant, 4,85 m aan elke kant en iets meer dan 4 m hoog, met twee treden of uitsparingen op verschillende niveaus

Torre del Reloj in zurgena bij B&B Casa La Vida Feliz

El Torre del Reloj heeft een totale hoogte van de klokkentoren is ongeveer 7 meter en is bedekt met een Arabisch pannendak, bekroond door een windwijzer

De ligging van El Torre del Reloj in Zurgena

De ligging van El Torre del Reloj. Zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in onze B&B


Olivo de las Lomas ten noorden van Zurgena

De olijfboom die bekend staat als El Olivo de las Lomas valt op door zijn spectaculaire vorm, aangezien zijn 4,5 meter brede basis als een schroef is gedraaid.

Olivo de las Lomas ten noorden van Zurgena

El Olivo de las Lomas leunt naar het oosten op een hoogte van 1,2 meter. Al zijn takken met overvloedig loof groeien in deze richting, waardoor het een vlagachtige houding krijgt.

De route van B&B Casa La Vida Feliz naar Zurgena

Zurgena ligt op nog geen 15 minuutjes rijden van onze B&B Casa La Vida Feliz.

Facebook-pagina van B&B Casa La Vida Feliz waar je logeert bij Belgen in Spanje

Ga zeker eens naar onze Facebook-pagina en klik op "Vind ik Leuk". Zo ben je helemaal mee met de laatste ontwikkelingen.