B&B Casa La Vida Feliz waar jij kan genieten van de rust
Vakantie in Spanje in de authentieke cortijo waar onze B&B is in gevestigd

Mojácar

Waarom logeren bij Vlamingen in Spanje vlak bij Mojácar?


Mojácar is gelegen in de Spaanse provincie Almería aan de Costa Almeria op een half uurtje tijden van onze B&B. De oude Moorse stad van ligt op een heuvel en kijkt uit op en strook van 17 km ongerepte stranden. Van op het strand zie  Mojácar eruit als een prachtig, typisch Andalusisch wit dorpje hangend aan de zijkant van de heuvel.

Het is het grootste en meest populaire toeristische centrum van de zuid-oostelijke hoek van Spanje, gelegen tussen de bergen van de "Sierra Cabrera" en het kristalheldere water van de Middellandse Zee.

Mojácar is een betoverend stadje met witgekalkte oude gebouwen, een labyrint van kronkelende straatjes en steegjes en tal van romantische binnenplaatsen. De oude stad biedt een prachtig uitzicht op de bergen, de zee en de woestijn "Taberna".

Geschiedenis

De geschiedenis van Mojácar dateert uit de bronstijd rond 2000 V.C. De naam Mojácar is afgeleid van de Moorse bezetting en het Arabische woord "Munsaqar". De Moren verdedigden de stad tegen de christelijke legers gedurende honderden jaren tot koning Ferdinand en koningin Isabel terug aan het beleid kwamen, laat in de 15de eeuw.

Mojácar is trouw gebleven aan haar Moorse erfenis. Door het oude Moorse fort en de architectuur in "Mudejar"-stijl blijft de stad nog steeds een Arabische uitstraling behouden. In 1987 werd er een wet van kracht die ervoor zorgt dat de Arabische elementen steeds zullen bewaard blijven voor het nageslacht en de toeristen steeds kunnen blijven genieten van haar charme.

Bij een bezoek aan het oude centrum van Mojácar, vind je op vele deuren of huizen een geschilderd symbool in de vorm van een mannetje. Dit is het symbool van de "Indalo" Man, een icoon van de provincie Almeria, het toont een Neolitisch schilderij gevonden in de grotten van Letreros in Velez Blanco. Van het pictogram wordt gezegd dat het een man is die een boog met magische krachten heeft, die het gebied tegen stormen en het 'boze oog' beschermt. Door bijgeloof is dit een gewoonte geworden en hebben vele mensen dit symbool van de Arabische 'Hamsa' op hun voordeur geschilderd.

Bezienswaardigheden:

La Fuente de Mojácar
Deontein met twaalf frontale pijpen en één laterale die uitmondt in drie pilaren. Loodrecht daarop lopen drie kanalen aan de ene en de andere kant. Elk met een andere functie. De bronomsluiting bevat bewijs uit oude Arabische geschriften, die van vitaal belang zijn voor de hoofdlocatie van de stad.
In het verleden was het het zenuwcentrum van het sociale leven in Mojaque, vanwege het belang dat water heeft voor de ontwikkeling van landbouw, veeteelt en de collectie zelf voor menselijk gebruik. Door de geschiedenis heen heeft het verschillende functies vervuld en in zijn omgeving de formalisering van beroepen zoals waterdrager, wasvrouw of irrigatiewaakhond verhoogd. Vlakbij lag de molen, die als geheel een gebied van groot sociaaleconomisch belang vormde en een belangrijk handelsweefsel ging huisvesten.

Het was het historische toneel in 1488 van de ambassade die door de katholieke vorsten werd gestuurd voor de vreedzame overgave van Mojácar. Daarin zie je de plaquette die het interview tussen Garcilaso de la Vega en de Arabische bewaker samenvat. Het onderging een grote hervorming in de 19e eeuw en een latere reconstructie in de jaren 80 van de vorige eeuw. De laatste veranderde zijn oude uiterlijk voor de huidige, meer modernistisch. Naast de Fontein werd in 2010 het Centrum voor Hedendaagse Kunst van de gemeente ingehuldigd.

Plaza del Parterre
Aangenomen wordt dat het een oude Arabische necropolis was, aangezien er overblijfselen zijn gevonden die op het westen (Mekka) zijn gericht. Het is momenteel porticoed en is naast de muren van de kerk. In een prachtige hoek van het plein bevindt zich een exacte reproductie van een van de scènes van de herovering, die is nagebouwd in de koorstoelen van de kathedraal van Toledo. Handgemaakt door de kunstenaar Itziar Ortuzar.

 

Lokale festiviteiten:
Festival de Moros Y Cristianos

Mojácar heeft zijn wortels in een rijk en gevarieerd cultureel erfgoed, dat voor altijd het karakter van zijn inwoners en de fysionomie van zijn mensen zal kenmerken. Aan het begin van de 8e eeuw zag het zuidoosten van het schiereiland de opkomst van de Arabische legers en het begin van de lange moslimperiode.
In het jaar 1488 gaven alle wachters van de regio zich over aan de katholieke vorsten, behalve die van
Mojácar. Om deze reden werd kapitein Garcilaso de la Vega gestuurd om te interviewen in La Fuente, waar Alabez (toen burgemeester van Mojácar) uitlegde waarom hij het niet had opgegeven. Uit dit historische feit werd het festival van de Moros y Cristianos van Mojácar geboren.
Het
Moros y Cristianos Festival wordt ongetwijfeld Mojácar het hele jaar door op een speciale manier beleefd. Alle inwoners van de stad, en ook veel buitenlanders, zijn verdeeld in groepen en verenigingen die kábilas en kazernes worden genoemd, die door de stad paraderen met kleurrijke, kleurrijke en luxueuze kostuums van Arabische, christelijke of goyeske inspiratie, volgens de vergelijkers, om de onderhandelde en vreedzame overdracht van de Villas de la Comarca aan de katholieke vorsten aan het einde van de 15e eeuw. Er waren geen winnaars of verliezers, en de essentie van deze geest van moslim, christen en joodse gelovigen van wederzijds respect, en deze manier van leven in vrede, blijft nog steeds in de gevoelens van de mensen van Mojácar. Daarom wensen en bereiden ze het hele jaar door vurig de komst van deze festiviteiten voor, waarin ze zich vermengen in één parade, publiek en acteurs, de jurken, de muziek, de gezelschappen, de paarden, de dans en hoeveel ingrediënten er zijn. ze kunnen zich voorstellen, terwijl ze voor de verbaasde ogen van de toeschouwers een schouwspel van licht, kleur, commotie en vriendschap componeren dat een verhaal uit duizend-en-een-nacht waardig is. Dit vindt steeds plaats in het weekend dat het dichtst bij 10 juni ligt

Noche de las Velas
Samenvallend met de tranen van San Lorenzo of meteorenregen, herbergt het historische centrum van Mojácar zijn beroemde "Noche de las Velas". Magische nacht waarin de kunstmatige verlichting wordt uitgeschakeld en de stad wordt verlicht met kaarsen.

Noche Romántica
Mojácar viert op 22 juni de meest romantische nacht van het jaar.
Een unieke avond waarin kinderen en volwassenen genieten van de oude stad, die bij deze gelegenheid versierd is met ballonnen in de vorm van harten, photocall, mimespelers, optochten, muzikale uitvoeringen van jazz, soul, bolero's of piano op de verschillende stadspleinen, van deze gebeurtenis een nacht vol illusies maken.


De stranden

Mojácar Playa  ligt aan de kustlijn onder het dorp Mojácar en heeft een totaal andere sfeer. Het is een moderne en levendige badplaats, smaakvol ontwikkeld zonder de tradities te vergeten. Er is een 9 km lang strand met alle nodige faciliteiten voor vakantiegangers - restaurants, traditionele bars, winkels, villa's en appartementen met zicht op zee.

De omgeving biedt tal van activiteiten voor de buitenlandse vakantieganger en behoudt het traditionele Spaanse charme en karakter.

De andere lokale stranden strekken zich uit langs een 17 kilometer lange kustlijn. Hiervan zijn een groot deel ongerept en uitgeroepen als een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. U vindt er drie stranden bekroond met blauwe Europese vlag onderscheidingen voor schoonheid. Er is een goed aanbod van strand- en watersportfaciliteiten beschikbaar - zeilen, vissen en golfen, om er enkele te noemen.

 

Een roddel over Mojácar

Men zegt dat Walt Disney geboren is in Mojácar. Het verhaal vertelt dat hij de onwettige zoon was van een wasvrouw die naar Amerika vluchtte om aan de schande te ontsnappen en haar fortuin te zoeken. Omdat zij niet in staat was om voor haar zoon te zorgen zou ze hem ter adoptie gegeven hebben aan Flora en Elias Disney in Chicago. Het verhaal kan niet worden bewezen, maar ook niet ontkend, zijn geboorteakte werd nooit teruggevonden, niet in Chicago en nog in Mojácar (waar alles vernietigd werd gedurende de Spaanse burgeroorlog).

 

Het klimaat

Omdat de Costa Almeria bekend staat als de heetste en droogste regio van Spanje met meer dan 3.000 uren zon per jaar is het een perfecte bestemming voor toeristen op zoek naar een gegarandeerde zonvakantie.

 

Mojácar en Mojácar playa bieden een fantastische combinatie van een traditioneel Spaans stadje met een mooie moderne badplaats. Een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de lokale sfeer en cultuur.

Typische gevels met bloemen in Mojácar

Typische gevels met bloemen in Mojácar

Route van B&B Casa La Vida Feliz naar Mojacàr Playa

Mojácar Playa is gelegen in de Spaanse provincie Almería aan de Costa Almeria op een dikt half uurtje tijden van onze B&B.

La Fuente de Mojácar op een half uurtje rijden van onze B&B

De fontein met twaalf frontale pijpen en één laterale die uitmondt in drie pilaren. Loodrecht daarop lopen drie kanalen aan de ene en de andere kant.


Moorse fontein van Mojácar

La Fuente de Mojácar.  Het was ooit een zenuwplaats van nat sociaal leven, vanwege het belang dat water heeft voor de ontwikkeling van landbouw, vee en de inzameling zelf voor menselijk gebruik

Moorse fontein van Mojácar met bloemen versierd

Naast de Fontein werd in 2010 het Centrum voor Hedendaagse Kunst van de gemeente ingehuldigd.

De ligging van La Fuente Pública de Mojácar

La Fuente pública de Mojácar ligt slecht op een half uurtje verwijderd van B&B Casa La Vida Feliz

La Puerta de Mojácar

La Puerta de Mojácar. Dit is de oorspronkelijke toegang tot Mojácar. De huidige poort werd in de 16e eeuw herbouwd, bovenop de originele Arabische poort, die in de muur opende

Typisch Moorse gevels in de straten van Mojácar

Het historische centrum van Mojácar. De daken zijn plat of terrasvormig, wat de indruk wekt van kubusvormige, ondoordringbare huizen, waar de toerist van buitenaf de labyrintische en steile straten niet kan zien.

Smalle straatjes van Mojácar gelegen op een half uurtje rijden van B&B Casa La Vida Feliz

De stad Mojácar wordt gevormd door gegroepeerde huizen, verspringend, aangepast aan de topografie van het land en aangepast aan de traditionele architectuur.

NOCHE DE LAS VELAS in Mojácar

Samenvallend met de tranen van San Lorenzo of meteorenregen, herbergt het historische centrum van Mojácar zijn beroemde "Noche de las Velas. Magische nacht waarin de kunstmatige verlichting wordt uitgeschakeld en de stad wordt verlicht met kaarsen

Plaza del Parterre in het oude Mojácar

Aangenomen wordt dat Plaza del Parterre een oude Arabische necropolis was, aangezien er overblijfselen zijn gevonden die op het westen (Mekka) zijn gericht

Het Plaza del Parterre in het oude Mojácar

In een prachtige hoek van het plein bevindt zich een exacte reproductie van een van de scènes van de herovering, die is nagebouwd in de koorstoelen van de kathedraal van Toledo. Handgemaakt door de kunstenaar Itziar Ortuzar.

Liggging van Plaza del Parterre in Mojácar

De ligging van Plaza del Parterre in Mojácar op slechts een half uurtje rijden van onze B&B

Festival Moros y Christianos in Mojácar

Mojácar heeft zijn wortels in een rijk en gevarieerd cultureel erfgoed, dat voor altijd het karakter van zijn inwoners en de fysionomie van zijn mensen zal kenmerken.

Moros y Cristianos, het jaarlijkse festval in Mojácar

Het Moros y Christianos Festival wordt ongetwijfeld Mojácar het hele jaar door op een speciale manier beleefd. Alle inwoners van de stad, en ook veel buitenlanders, zijn verdeeld in groepen

Mojácar playa

Mojácar Playa  ligt aan de kustlijn onder het dorp Mojácar en heeft een totaal andere sfeer. 

Playa de la Piedra Villazar in Mojácar

Mojácar Playa is een moderne en levendige badplaats, smaakvol ontwikkeld zonder de tradities te vergeten.. 

Cala del Sombrerico op een goed half uurtje rijden van B&B Casa La Vida Feliz

Van Mojácar Playa zijn een groot deel gebieden ongerept en uitgeroepen als een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid.

Facebook-pagina van B&B Casa La Vida Feliz waar je logeert bij Belgen in Spanje

Ga zeker eens naar onze Facebook-pagina en klik op "Vind ik Leuk". Zo ben je helemaal mee met de laatste ontwikkelingen.