B&B Casa La Vida Feliz waar jij kan genieten van de rust
Vakantie in Spanje in de authentieke cortijo waar onze B&B is in gevestigd

Albox

Albox, een stad midden tussen de dorre heuvels?

Albox ligt te midden van een prachtig landschap van dorre heuvels met olijfboomgaarden, citrusvruchtenboomgaarden en amandelbomen, en dramatische heuvels en valleien. Albox ligt in het stroomgebied van de rivier de Almanzora en wordt doorsneden door een van de zijrivieren van de Almanzora, een grotendeels droge rivierbedding die bekend staat als de Rambla , die wordt doorkruist door drie bruggen. De stad heeft ongeveer 12.500 inwoners.

 

GESCHIEDENIS

Albox dankt zijn stichting en bevolking aan de Arabieren (de naam van de stad betekent 'de toren' in het Arabisch), met een geschiedenis die verband houdt met de middeleeuwse pracht van het koninkrijk Granada vanaf de dertiende eeuw. Tijdens de christelijke herovering van de vijftiende eeuw werd Albox van de Arabieren weggerukt door de troepen van de Adelantado-burgemeester van het koninkrijk Murcia (kroon van Castilië), Alonso Yáñez Fajardo , en later opgenomen in zijn Marquesado de los Vélez . Tijdens de periode van het Nasrid-koninkrijk in de veertiende en vijftiende eeuw had Albox een van de belangrijkste kastelen in de Almanzora-vallei. Andere belangrijke forten waren Cantoria , Oria , Tíjola , Purchena en Serón . Toen de herovering aan het einde van de vijftiende eeuw werd voltooid, werd het kasteel van Albox, net als andere in het koninkrijk Granada , verwoest uit angst voor rebellengroepen (eerst Mudejar en later Moors). Vanwege zijn positie op de grens tussen het Nasrid-koninkrijk van Granada en het christelijke koninkrijk Murcia werden in dit gebied verschillende wachttorens opgericht, waarvan sommige nog steeds bewaard zijn gebleven en een waardevol historisch erfgoed vormen.

In 1518 trof een sterke aardbeving, met een epicentrum in Vera , Albox en verwoestte veel van de huizen van de stad.

De stad speelde een actieve rol in de aanhoudende Moorse opstanden die in de zestiende eeuw in het hele koninkrijk Granada plaatsvonden ; het was koning Felipe II die, na het verslaan van de Moren, hun verdrijving uit de regio en de herbevolking van de stad verordende met christenen die voornamelijk uit de koninkrijken Murcia en Valencia en La Mancha kwamen . Albox werd het centrum van de gemeentelijke raad in 1563, onder het bevel van zijn vroegere burgemeester, Anton de Andrano .

Tijdens de negentiende eeuw speelde de stad een belangrijke rol in de strijd tegen de Franse indringers, met name tijdens twee bloedige schermutselingen in 1810 en 1811. Dit was ook de periode van de grootste economische welvaart in Albox, dankzij de weefgetouwen, de ambachtelijke aardewerkindustrie en de transport- en handelsactiviteit van de muilezeldrijvers.

DINGEN OM TE ZIEN

Iglesia Parroquial de la Concepción

De kerk werd gebouwd in de achttiende eeuw, met verschillende binnenkapellen. Tot de hoogtepunten behoren enkele schilderijen van de kunstenaar Andrés Ibáñez , evenals het beeld van de beschermheilige San Francisco . Een van de kersttradities van de stad die nog steeds in ere wordt gehouden, is de 'massa van vreugde', een feestelijke feestdag die om 7 uur 's ochtends begint en wordt begeleid door kerstliederen, tamboerijnmuziek, koebellen en gitaren. De kerk bevindt zich op Plaza de San Francisco.

Iglesia Parroquial de Santa María. Het interieur van deze kerk, gebouwd in de zestiende eeuw na de herovering, omvat de overblijfselen van een altaarstuk gemaakt door Alonso Cano , een beroemde Spaanse schilder, architect en beeldhouwer. De kerk staat op Plaza Mayor.

 

Iglesia Parroquial y Votiva de Nuestra Señora del Carmen del Llano de los Olleres

Tijdens de verschrikkelijke cholera van 1864 beloofden de inwoners van de wijk Llano de los Olleres aan de Heilige Maagd van Carmen dat ze een heiligdom zouden bouwen als de epidemie zou stoppen . Toen de ziekte begon te verdwijnen, werkten boeren hard om dit religieuze gebouw te bouwen, en het werd gezegend in 1870. Hier werd de Katholieke Actie in Almería opgericht door de zalige Don Antonio Lorca Muñoz, coadjutor van Santa María de Albox . De tempel werd ontheiligd tijdens de religieuze vervolging , en herbouwd door de lokale bevolking in 1939. Vanwege de verslechterde staat wordt het momenteel gerestaureerd.

 

Ermita de la Santa Cruz

Deze kapel werd gebouwd in het midden van de achttiende eeuw als een symbool van de christelijke aanwezigheid die de door de mohammedanen bezette gebieden had heroverd , en is te vinden op Calle Arrabal de Santa Bárbara.

 

Ermita de San Antonio

Deze kapel werd gebouwd op de veronderstelde plaats van een oude Arabische moskee en heeft nog steeds enkele van zijn symbolische schilderijen. Het is gelegen op Calle Carril.

 

Plaza Mayor

Op het centrale plein van de Plaza Mayor staat een grote fontein op een verhoogd platform; dit uitkijkpunt biedt een 360-graden uitzicht op het aantrekkelijke stadhuis , de kerk, huizen met interessante smeedijzeren balkons en cafés. Het kijkt ook uit over de rivierbedding en de omliggende landschappen.

 

Monumento al Arriero

Dit monument is het werk van de beeldhouwer María Isabel García Oller . Het meet 5m bij 2m, is gemaakt van wit marmer van Macael en vertegenwoordigt het commerciële en ambachtelijke verleden van Albox. De belangrijkste figuur is een van de Arrerios , muilezeldrijvers die goederen van stad naar stad vervoerden. Het beeld is te zien op Plaza Nueva.

 

Museo de Ceramica

Antonio Alfonso Fernández en zijn broer Juan zijn pottenbakkers die traditioneel Almeriaans aardewerk creëren in hun atelier, "Los Puntas" , met arcilla , klei gebakken in traditionele ovens in Arabische stijl die 300 jaar oud zijn. Een museum van hun werk bevindt zich op Calle San Leonardo.

DINGEN OM BUITEN HET DORP TE ZIEN

Santuario de Nuestra Señora del Saliente

Het heiligdom is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de provincie Almeria en herdenkt een bovennatuurlijke verschijning van de Maagd Maria in de twaalfde eeuw. Gebouwd in 1716 door de plaatselijke priesters Don Lázaro de Martos en Don Roque , werd het later uitgebreid door bisschop Sanz y Torres , die er een heiligdom, bisschoppelijk paleis , pension en klooster aan toevoegde . In het heiligdom is het relikwie van Nuestra Señora del Saliente gehuisvest , een klein baroksnijwerk , mogelijk door de La Roldana (Luisa Roldana) School. Het wordt beschouwd als het beste voorbeeld van de barokstijl in Almeria. In 1988 werd het heilige beeld gekroond door de apostolische nuntius namens paus Johannes Paulus II . De Sanctuary ligt 23 km ten noorden van Albox aan de AL-7100 bergweg richting Chirvel op km 20.

 

Torre Aljambra en Torre Terdiguera

Deze Moorse uitkijktoren staat op een heuvel een paar kilometer ten oosten van Albox en kijkt uit over de stad. Ook bekend als Torre Vigia Arabe , dateert uit de dertiende eeuw, aan het begin van het Nasrid-koninkrijk . Het heeft een vierkante basistoren, waarbij drie van de vier muren nog overeind staan. De Torre Terdiguera is een andere verwoeste Moorse toren, 10 km ten noorden van de stad.

WANDELINGEN OP HET PLATTELAND

Via Verde de Almanzor

Het Almanzora -spoorpad is 12 km lang en loopt langs wat vroeger de Guadix-Almedricos- spoorlijn was, tussen El Chardero de los Canos , waar de trein mineralen verzamelde van Cable de Cabarga San Miguel , en over de metalen brug over het Ramil-ravijn. Deze route kan te voet of met de fiets worden gevolgd en is ook rolstoeltoegankelijk.

HANDWERKEN

Afgezien van het aardewerk van Los Puntas (zie hierboven), is glaswerk een andere populaire kunst- en ambachtsactiviteit in Albox. Tapijt- en vloerkleden maken, waarbij lessen worden aangeboden aan jongeren, is ook traditioneel.

GASTRONOMIE

De lokale gerechten zijn migas (gebakken paneermeel met een mix van groenten en vlees), choto a lo pastoral (geitenstoofpot), puchero (stoofpot), trigo guisado ( tarwestoofpot ), fritada de sangre (bloedworst), gurullos (konijn of patrijs dumplings), remojón (kabeljauw en sinaasappelsalade met olijven en ei) en albondigas (gehaktballetjes). Van de aangeboden desserts en zoetigheden zijn roscos de aguardiente ( likeurkoekjes ), roscos de naranja (sinaasappelkoekjes), cuajao de almendras (amandelcake) en suspiros (dumplings) de meest typische.

FESTIVALS

Populaire festivals in Albox zijn onder meer de bedevaart van Romería de la Virgen de Saliente, de Semana Santa, Fiesta de la Loma en de Festival de Rock. Cabalgata Reyes Magos

Deprocessie van de Drie Koningen wordt gevierd op de avond van 5 januari.

 

Semana Santa

Heilige Week processies, data kunnen variëren. Dit is een van de belangrijkste festivals in de provincie Almeria, met vier cofradia's en een prehermandad . De processie op Heilige dinsdag kenmerkt het standbeeld van Jezus van Nazareth het wassen van de voeten van de discipelen, terwijl hij op de avond van Witte Donderdag , ziet u Christus aan het kruis en onze Lieve Vrouw van Smarten onder een zwarte luifel. Op Goede Vrijdag zijn de processies voorzien van Jezus die het kruis draagt , Sint-Jan , de Maagd van het eerste verdriet en de gekruisigde Christus; die avond kun je de figuren van Agony in El Jàrdin , Nuestra Señora de la Esperanza en Nuestra Señora de los Dolores zien met haar dode zoon op haar schoot. De processie van de prehermandadon op paaszaterdag heeft de kruisweg die de arrestatie van Jezus in de hof van Gethsemane vertegenwoordigt .

 

Romeria de la Virgen de Saliente

Romeria de la Virgen de Saliente is een bedevaart die op 8 september van de stad naar het klooster van Saliente gaat .

 

Fiestas de la Loma

Fiestas de la Loma wordt traditioneel gevierd in oktober.

 

Fiestas de Todos los Santos

Fiestas de Todos los Santos wordt traditioneel gevierd van ongeveer 23 oktober tot 1 november. Het dankt zijn oorsprong aan een belangrijke veemarkt en werd na verloop van tijd bekend als de Allerheiligenmarkt . Het is momenteel een van de belangrijkste beurzen in de provincie Almeria.

 

Festival de Rock

Festival de Rock wordt traditioneel gevierd op de laatste vrijdag van oktober. Het wordt sinds 1985 in de stad gehouden en is het langstlopende rockfestival in Spanje. Ongeveer vijf groepen, voornamelijk lokale, spelen in het recinto ferial (zomerfestivalterrein) voor ongeveer 4.000 fans. Toegang aan de deur kost 5 €.

 

Vicente Bonil International Chess Open

Het Vicente Bonil International Chess Open is een schaaktoernooi dat eind november wordt gevierd. Het vierde zijn 40e evenement in 2017. De Club de Ajedrez Reverté Albox werd in 2005 uitgeroepen tot het Spaanse kampioen schaakteam . Albox wordt beschouwd als de 'bakermat van het Spaanse schaken', en een aantal grootmeesters zoals Veselin Topalov en Alekséi Dréyev hebben een bezoek gebracht aan de stad.

Bron: https://www.andalucia.com/province/almeria/albox/home.htm

Albox, de grotere stad vlakbij onze B&B Casa La Vida Feliz

De toegang tot Albox.  Het is een van de grotere steden vlakbij onze B&B.

Op slechts 20 minuten rijden van B&B Casa La Vida Feliz vindt je Albox terug

Albox is een van de populaire steden in onze omgeving en bevindt zich op nog geen 20 minuutjes rijden van onze B&B

Een prachtige luchtfoto van Albox in de nabijheid van B&B Casa La Vida Feliz

Albox ligt te midden van een prachtig landschap van dorre heuvels met olijfboomgaarden, citrusvruchtenboomgaarden en amandelbomen, en dramatische heuvels en valleien. 


De grootste kerk in Albox is Iglesia Santa Maria

Iglesia Santa Maria is het oudste religieuze gebouw in Albox werd gebouwd in de 16e eeuw na de herovering van de katholieke vorsten.

Iglesia Santa Maria in Albox bij avondval

Iglesia Santa Maria heeft een barokke gevel die erg lijkt op die van het klooster van Las Puras in de stad Almería.

Fuente del Carmen in Albox

Fuente del Carmen, één van de vele waterbronnen die Albox telt.

Santuario de Nuestra Señora del Saliente net buiten Albox vlakbij onze B&B

Santuario de Nuestra Señora del Saliente is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de provincie Almeria en herdenkt een bovennatuurlijke verschijning van de Maagd Maria in de twaalfde eeuw.

Plaza Mayor het centrale plein in Albox

Op het centrale plein van de Plaza Mayor staat een grote fontein op een verhoogd platform; dit uitkijkpunt biedt een 360-graden uitzicht op het aantrekkelijke stadhuis , de kerk, huizen met interessante smeedijzeren balkons en cafés

Monumento al Arriero een niet te missen beeldhouwwerk in Albox

Het belangrijkste beeldhouwwerk is de Arrerios , muilezeldrijvers die goederen van stad naar stad vervoerden. Het beeld is te zien op Plaza Nueva.

Museo de Ceramica in Albox met eeuwen oude tradities

Antonio Alfonso Fernández en zijn broer Juan zijn pottenbakkers die traditioneel Almeriaans aardewerk creëren in hun atelier, "Los Puntas" , met arcilla , klei gebakken in traditionele ovens in Arabische stijl die 300 jaar oud zijn. 

Semana Santa in Albox

Semana Santa is een van de belangrijkste festivals in de provincie Almeria, met vier cofradia's en een prehermandad . De processie op Heilige dinsdag kenmerkt het standbeeld van Jezus van Nazareth

El Paso Negro op Heiige Donderdag in Albox

El Paso Negro is een van de grootste optochten in Albox en vindt plaats op Heilige Donderdag.  Jong en oud neemt deel aan deze optocht.

Fiestas de Todos los Santos dit weordt gevierd rond ende oktober

Fiesta de Todos los Santos dankt zijn oorsprong aan een belangrijke veemarkt en werd na verloop van tijd bekend als de Allerheiligenmarkt . Het is momenteel een van de belangrijkste beurzen in de provincie Almeria.

Facebook-pagina van B&B Casa La Vida Feliz waar je logeert bij Belgen in Spanje

Ga zeker eens naar onze Facebook-pagina en klik op "Vind ik Leuk". Zo ben je helemaal mee met de laatste ontwikkelingen.